Evelien Groeneveld

in de schijnwerpers

Een interview met Evelien Groeneveld, regisseur vanaf het eerste uur

Hoe ben jij bij ‘Hoef & Zo!’ betrokken geraakt?
Ik ben vanaf het begin bij Hoef & Zo! betrokken. Greta van de Beek kwam op een afscheidsavond van groep 8 naar me toe met de vraag of er ook niet eens een musical gespeeld kon worden door de ouders. Mijn reactie daarop was: “Prima, als jij een stel mensen bij elkaar kunt krijgen, gaan we dat doen.” Eerlijk gezegd dacht ik dat het haar nooit zou lukken. Binnen 2 maanden had ze een hele groep bij elkaar en is het balletje gaan rollen.

Welke taken vervul je binnen de vereniging?
Ik houd me vooral bezig met het totaalplaatje van de musical. Ik mag meedenken over het stuk dat gespeeld gaat worden.  In overleg met de groep worden de rollen verdeeld en ik maak de decorcommissie gek met mijn wensen.  Zo zijn er de afgelopen jaren al heel wat ‘wilde’ plannen uitgevoerd.

Je regisseert naast Hoef & Zo! ook andere groepen, wil je daar wat over kwijt?
Ik ben begonnen met de afscheidsmusical van groep 8 van school Hoef. Sinds 2 jaar mag ik dat weer doen en dat doe ik met veel plezier. De meeste kinderen ken ik vanaf hun kleutertijd. Het is erg leuk om aan het begin en aan het eind van hun basisschoolloopbaan met ze te mogen werken.
De afgelopen kerst heb ik voor de twaalfde keer de kinderkerstmusical van de Gereformeerde Kerk mogen leiden. Ook zo leuk om te doen. Zeker het afgelopen jaar; toen hebben we voor de eerste keer met livemuziek gespeeld.

Wat trekt jou in het regisseren? Zou je ook een keer een rol willen spelen?
Het is mooi om te zien hoe iedereen groeit in zijn rol… Hoe iedereen probeert zijn/haar rol in te vullen. Het is mooi om te zien hoe iets van ‘niets’ naar het eindresultaat groeit. Ik heb absoluut geen behoefte om zelf een rol te spelen. Ik zou niet durven.

Je hebt alle stukken die we gespeeld hebben geregisseerd. Is er met de jaren voor jou veel veranderd? 
Dat kun je wel zeggen. De club is groter geworden. Er zijn meer commissies aan het werk. Het is moeilijker om het overzicht te bewaren. Ik voel me wel eindverantwoordelijk voor het hele gebeuren.

Welk stuk zul je nooit vergeten als regisseur en om welke reden? 
Daar hoef ik niet lang over na te denken: Pocahontas. Dat was een moeilijk stuk. Het werd zo goed gespeeld. Op de laatste avond hebben de spelers me zo meegetrokken in het verhaal, dat ik zat te huilen in mijn hokje. Dan heb je het als groep zeer goed gedaan.

Wat vind jij het leukst aan het regisseren bij ‘Hoef & Zo!’?
Ik vind de samenstelling van de groep het aller-leukste. Het enthousiasme waarmee iedereen aan het werk gaat. En niet te vergeten de grote groep vrijwilligers die voor ons klaarstaan. Het is met recht de ‘leukste familie’ van Nederland.

En wat vind jij de grootste uitdaging bij het regisseren?
Mijn grootste uitdaging is om er voor te zorgen dat het publiek elke keer weer wordt verrast. Dat de spelers een totaal andere type neerzetten en er op het podium dingen gebeuren die het publiek nog niet eerder heeft gezien.

Wat verwacht je van het stuk ‘Robin Hood?’ Wanneer ben jij tevreden?
Ik hoop dat het publiek ook dit jaar weer ‘verrast’ wordt. Ik ben tevreden als het publiek met een goed gevoel naar huis gaat.

overzicht