Arend Jan Brouwer,
speler van het eerste uur.

in de schijnwerpers

Het was 26 augustus 2008, 24.00 uur, in een gekke bui aan het einde van een zeer gezellige verjaardag dat Greta aan Arend Jan vroeg of hij met een musical mee wilde doen. Het antwoord van Arend Jan: “Ja, als jij het doet , doe ik het ook maar ……. wat is dat eigenlijk een musical?”

Iedereen die Arend Jan kent, weet dat hij geen “nee” kan zeggen en deze “ja” maakte dat hij de eerste speler was die door Greta gestrikt werd voor deze grote uitdaging. Niemand had kunnen vermoeden dat deze “ja”  uiteindelijk is uitgegroeid tot zijn grootste hobby en uitlaatklep.

Elke dinsdagavond is het oefenen geblazen. Maar om een mooi spel neer te zetten hebben we ook een decor nodig. Als man, is dat een mooi klusje en zo gebeurde het dat Arend Jan de eerste jaren de leiding op zich nam. Op woensdagavond en de zaterdagen  wordt er gebouwd. Om één en ander goed met elkaar af te stemmen, kwam het dus dat hij regelmatig ook bij de vergaderingen van het hoofdbestuur aan schoof.

Terugkijkend op de tijd dat hij de leiding had, vindt hij nog steeds de bouw van het Piratenschip het mooist. Eerst aan de keukentafel tekeningen maken en dan met ouwe troep aan de gang.  Omdat er bij de Zoete Inval voldoende materiaal aanwezig was, vond de bouw in die jaren daar ook plaats.

Nog steeds neemt hij met heel veel plezier deel aan de decorcommissie. Elk jaar weer een hele klus. Toen er een nieuwe oefenlocatie gezocht werd waren het weer Arend Jan en Klaasje die hun “Biggenhok” aanboden. Een perfecte ruimte, maar wel wat koud zo in de wintermaanden. Geen nood, Arend Jan spande zich weer volledig in en er kwam  verwarming voor Hoef & Zo!.

In dat Biggenhok kan ook alles. Jaarlijks wordt er een oefendecor gebouwd maar de gezelligheid staat toch wel als stip bovenaan.

in dat biggenhok kan ook alles

Inmiddels heeft Arend-Jan al vele rollen gespeeld. In de eerste musical, Hotel Mesjogge,  was hij dokter Pillendraaier. Wat heeft hij genoten van deze rol. Nooit vergeet hij meer dat hij daar, als zielige man, gebogen op een krukje zat en zong ”Je kunt zo zitten tobben, zitten peinzen over iets.” En op dat moment kwamen alle vrouwen om hem heen staan om hem te troosten. Een bijzonder ervaring, tot de dag van vandaag.

Toen heeft hij het ervaren, dit is musical, dit is leuk!!
In Repelsteeltje was hij dorpsbewoner. Moest hij, samen met Gert, opkomen met een plank. Zoals het in elke musical kan gaan, werd er ook hier een stukje overgeslagen. En de dorpsbewoners maar wachten met die lange onhandige rotplank.

In de stukken hierna was hij John de officier en  een markante Indiaan. In Bandspanning had hij de prachtig rol van Butler Freek. Echt op het lijf van Arend Jan geschreven, alleen dat zingen, dat is toch niet zijn hobby.

Koning Richard, Theo de timmerman en barman Isaac volgde hierna. Deze laatste rol, Isaac, was ook weer een top-rol, eigenlijk wel de leukste rol tot nu toe. Veel tekst was er niet, maar wel constant meeleven in het stuk. Koppen trekken, ja laat dat maar aan Arend Jan over.

Arend Jan, hij speelt met zoveel plezier, ook al neemt deze hobby wel erg veel vrije tijd in beslag.  Hij wordt zo langzamerhand overal herkend. Pas nog, in Renswoude, het moet toch niet gekker worden.

Hij ziet de toekomst van musicalvereniging Hoef & Zo! zonnig tegemoet. Misschien dat de kleinkinderen nog wel eens mee gaan doen.  Want Brouwers houden van humor en wanneer de humor blijft, blijven de Brouwers.

Arend Jan en Klaasje, mede dankzij jullie onverwoestbare inzet is musicalvereniging Hoef & Zo! geworden wat het nu is.